Elektriciteit laten leggen door een elektricien

Wanneer je in je woning elektriciteit wilt leggen ga hier als een leek dan niet zelf mee aan de slag. Elektriciteitswerkzaamheden vergen best wel enige expertise en een goede elektricien kan dit. Als je dit toch zelf probeert, dan is er een risico dat je verbindingen niet goed maakt, wat grote gevolgen kan hebben. Er kan kortsluiting ontstaan, je aangesloten elektrische apparaten kunnen beschadigd raken en in het ergste geval zou er zelfs brand kunnen uitbreken. Laat je elektriciteitswerken daarom uitvoeren door een erkende elektricien lacentraleelectrique. Je weet dan zeker dat het vakkundig en met de nodige expertise wordt aangelegd en krijgt ook nog garantie.

Een elektriciteitsinstallatie of domotica?

Wanneer je een volledige elektrische installatie wilt laten aanleggen heb je de keuze uit een een volledige elektriciteitsinstallatie met bekabeling, schakelaars en stopcontacten. Dit is veelal een enorm grote klus die door je gehele woning uitgevoerd moet worden. De volledige elektriciteitsinstallatie wordt vanuit de meterkast geregeld en van daaruit zullen alle kabels moeten worden aangelegd naar de betreffende schakelaars en stopcontacten. Je kunt ook kiezen voor een domoticasysteem. Hiermee kun je heel gemakkelijk je elektrische apparaten automatiseren. Veelal is er dan één centraal systeem van waaruit je je elektrische apparaten kunt bedienen. Wil je het helemaal gemakkelijk en weinig breekwerk, dan kun je kiezen voor een draadloos domoticasysteem.

Wat doet een elektricien bij het aanleggen van elektriciteit?

Een elektricien kan het knap druk krijgen als hij een volledig elektriciteitsinstallatie bij jou moet aanleggen. Want het leggen van elektriciteit betekent niet even een paar kabels leggen. Er gaat ook de nodige voorbereiding aan vooraf. Zo moet je op voorhand weten waar je je schakelaars en stopcontacten geplaatst wilt hebben. Dit zal de elektricien dan over moeten brengen op een tekening. Dit is het zogenaamde elektriciteitsplan die hij gebruikt bij het daadwerkelijke aanleggen. Dan zal voor het aanleggen van de kabels, door de gehele woning sleuven geslepen moeten worden voor de leidingbuizen en het uitkappen van plekken waar de schakelaars en wandcontactdozen komen. Vervolgens kan het leidingwerk gelegd worden. Daarna zullen alle sleuven weer gevuld moeten worden met cement, zodat je de muur ook glad kunt afwerken. Pas dan kunnen alle stopcontacten en schakelaar aangebracht worden en kan het elektriciteitssysteem getest worden.

Dossier opstellen

Een goede erkende elektricien zal na zijn werkzaamheden ook nog een dossier opstellen met alle werkzaamheden die hij heeft uitgevoerd. Dit dossier is verplicht als er een elektriciteitskeuring uitgevoerd moet worden. Bij verkoop van de woning moet namelijk altijd een rapport van de elektriciteitskeuring overlegd kunnen worden.